Güdül’de Tarım ve Hayvancılık

Güdül’ün arazilerinin küçük aile çiftçiliği için uygun olması ve ilçenin Ankara merkezine görece yakınlığından kaynaklı aracısız pazarlama avantajları, ilçede doğa ve insan dostu küçük ölçekli üretimin önemini öne çıkarır. Tarımsal üretimin doğa-dostu yöntemlerle gerçekleşmesi, bölgedeki doğal çevrenin ve zengin yaban hayatının varlığını sürdürebilmesi açısından son derece önemlidir.

İlçenin içinden geçen Kirmir Çayı, Süvari Çayı ve İlhan Çayı’nın etkisiyle yer yer ılıman mikro-iklimler oluşur ve bu alanlar tarımsal üretim için elverişli koşullar sunar. Endüstriyel tarımın görece azlığından dolayı toprak ve su kaynakları büyük ölçüde temiz kalabilmiş ve doğa-dostu/organik tarım için uygun koşullar oluşmuştur. İlçe genelinde mera alanlarının varlığı, mera hayvancılığının (özellikle Tiftik keçisi, koyun ve kara sığır) gelişmesine de imkan vermiştir. 

Bu özelliklerinin yanı sıra, Anadolu arı ırkının gen merkezlerinden olması özelliğiyle, arıcılık için uygun koşullar sunmaktadır. İlçedeki mikroiklim alanları enginar, antep fıstığı, kudret narı, börülce gibi İç Anadolu’da az görülen ürünlerin yetişmesine imkan vermektedir.

Güdül’de hâlâ yerli ve yöreye özgü atalık tohumlardan elde edilen tarımsal ürünler yetiştiriliyor. Bu ürünlerin doğa dostu yetiştirme yöntemleriyle tarımının yapılması hem yerelde yaşayan üreticiler hem de bu ürünlerden yararlanan herkes için önemli bir değer yaratabilir. İlçenin yerel özellikler gösteren tarımsal ürünleri arasında: 

Tahıl ve bakliyatlardan: Nohut çeşitleri, kunduru buğdayı, sivaz ve gerek buğdayları, Peygamber arpası, çeltik (pirinç) çeşitleri ve boyotu (keyman)

Sebzelerden: Eski domates çeşitleri (Ayaş, halkalı, küçük pembe, tarla domatesi), biber çeşitleri (beyaz dolma biber, tarhanalık top biber), fasulye, kavun ve karpuz çeşitleri, dağ ıspanağı/enik mancarı (Atriplex hortensis), kara sarımsak,

Meyvelerden: Yeşilöz fıstığı, hünnap, üvez, yerel armut, kiraz, elma, erik ve ceviz çeşitleri, dut, karadut ve çok sayıda atalık üzüm çeşidi.

Doğadan toplananlar: Zengin florasıyla Güdül ilçesi, sorumlu ve bilinçli olmak kaydıyla, doğadan toplama için de fırsatlar sunar. Yerel halkın en çok toplayıp tükettikleri arasında ekşi erik, ganduzluk (karamuk), kuşburnu, alıç, geyikdikeni, ahlat (Tahtacıörencik’te endemik olduğu düşünülen kızıca ahlat dahil), gövem eriği gibi küçük meyveler, mancar (Arum dioscorides), sumak, güvey çiçegi (yerel Origanum çeşidi), limon kekiği, sarı kantaron, dağ çayı gibi çok çeşitli yenebilir ve şifalı otlar bulunur.

Güdül’ün tarımsal mirasıyla ilgili önemli bulduğumuz çeşitlerle ilgili açıklamaları BU BAĞLANTIDA bulabilirsiniz.

Bölgede yetiştirilebilecek yeni ürünlerle ilgili önerilerimizi de BU SAYFADA görebilirsiniz.

Kendi metninizi eklemek için buraya tıklayınız