Güdül’lü dostlarımıza mektubumuz

Dört Mevsim Ekolojik Yaşam Derneği olarak Güdül’de birçok öncü çiftçiyle birlikte çalışıyoruz. Yerel üreticilerle birlikte yürüttüğümüz Dört Mevsim adlı Güdül merkezli bir derneğimiz var. Yaşadığımız korona krizi küçük ölçekli yerel üretimin, köylü bilgeliğinin, geleneksel üretim ve yaşam biçimlerin ne kadar önemli olduğunu hepimize gösterdi. Evinde tarhanası, eriştesi, meyve kurusu olmayan, bu kültürü kaybetmiş insanların ne kadar zor duruma düşebileceğini gördük. Yerelde doğa-dostu ve sağlıklı üretim önümüzdeki yıllarda çok daha önemli hale gelecek. Köy, ilçe, şehir ve hatta ülke düzeyinde, hayatta kalmak için endüstriyel gıda ve market zincirlerine bağımlı kalamayacağımızı gördük.

Güdül’de tarımsal faaliyetlerin başlamak üzere olduğu bu günlerde, öncelikle üretim için emek veren değerli çiftçilerimizi, köylülerimizi sevgiyle selamlıyorum. Bizler Güdül’de Belediyenin, Kaymakamlığın, İlçe Tarım’ın, Ziraat Odası’nın desteğiyle, ilçe genelinde doğa-dostu üretimin artması ve ürünlerin aracısız şekilde tüketiciye ulaşması için çaba göstermeye devam ediyoruz. Elimizde sihirli değnek yok, ama hep birlikte çalışmaya devam edersek Güdül’ün bu konuda çok iyi yerlere geleceğine inanıyoruz. Ankara’da bir üretici pazarı açılması için merkez belediyelerle var gücümüzle çalışıyoruz. Virüs krizi geçince, sezon boyunca Güdül’e düzenli turlar düzenlemeye devam etmeyi de istiyoruz. Bu konularda Belediye ve Kaymakamlık hem bizlere destek oluyor, hem de kendi projeleriyle (örneğin yerel ürünler pazarı, Sakin Şehir gibi) çalışmaya devam ediyorlar.

Temiz topraklara ve zengin tarım mirasına sahip Güdül halkına naçizane önerilerimiz, hem kendi çevreniz, hem köyünüz ve ilçeniz, hem de bütün ülke için:

🌱 Üretime elinizden geldiği kadar devam edin. Zor olduğunun farkındayız ama yerel üretim ve kendine yeterlilik giderek daha önemli hale gelecek.

🌱 Üretimde yerel çeşitleri, yerel hayvan ırklarını tercih edin. Bunlar hastalıklara ve zor şartlara karşı daha dayanıklıdır. (eski domates çeşitleri, eski meyve çeşitleri, kunduru buğdayı, kara sığır, nadolu arısı, vs). Hyavanlarınızın yemini mümkün olduğu kadar kendiniz yetiştirin veya yakın çevreden temin edin.

🌱 Zehirsiz tarım yöntemlerini benimseyin. Bu konuda bilgilenmek için bize yazarak bilgi paylaşım ağlarımıza dahil olabilirsiniz.

🌱 Fidelerinizi mümkün olduğunca kendiniz yetiştirin veya yakın çevreden temin edin. Uzakta gelen fidelerle hastalıklar da taşınır. Yetiştirdiğiniz sebzelerden tohum alın ve saklayın.

🌱 Tek bir ürünün değil farklı sebzelerin, meyvelerin, tavuk ve hayvanların olduğu karışık üretimi tercih edin. Riskleri bu şekilde en aza indirirsiniz.

🌱 Olabildiğince kendi yiyeceklerinizi kendiniz hazırlayın (erişte, tarhana, salça, sos, sucuk, sebze kurutmaları, konserveler, vs.). Hem market harcamalarınız azalır hem de satış düşünüyorsanız çeşitlilik sağlarsınız.

🌱 Alışverişlerinizi büyük zincir mağazalar yerine birbirinizden, köylüden, küçük esnaftan yapın. Böylece Güdül’ün kaynaklarının yerelde kalmasını sağlamış ve üretimi teşvik etmiş olursunuz.

🌱 Şehirde yaşayan Güdül’lüler: Güdül’de ve köylerinde yaşayan akrabalarınıza, tanıdıklarınıza üretimde destek olun. Olabildiğince onlardan alışveriş yapın.

  • Köyüne, toprağına, kültürüne sahip çık
  • Yerel üret, yerel tüket, yereli gözet
  • Hemşehrilik sözde kalmasın
  • Şehirde de köy sofranız olsun
X
X