Çalışmalarımız

  • Sürdürülebilir Yaşam Derneği (SÜYADER) ile birlikte, Ankara’nın Güdül İlçesi’nde, GEF Küçük Destek Programı’nın (SGP) desteğiyle “Krizler Döneminde Dayanıklı Gıda Sistemleri Oluşturmak: Tahtacıörencik ve Ötesi” projesini yürütüyoruz.“Gıdamız geleceğimizdir!” diyerek yola çıkan projesi kapsamında, Ankara kırsalındaki agroekolojik üretim ve tedarik çalışmalarının teşvik edilmesi, güncel pandemi krizi, iklim krizi ve olası sosyoekonomik krizlere karşı dayanıklı bir yerel gıda sistemine yönelik bir uygulama rehberi ve politika önerileri belgesi oluşturulması hedefleniyor.

Proje Web sitesi: https://gidamizgelecegimiz.org/

  • Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği ile birlikte, Ankara’nın Güdül İlçesi’nde, GEF Küçük Destek Programı’nın (SGP) desteğiyle “Güdül’de Gıda Topluluklarıyla Agroekolojik Dönüşüm” projesini gerçekleştirdik (2019-2021).

Proje Web sitesi: https://yesilgudul.net/

Buğday Derneği’nden Blog haberleri:

http://www.bugday.org/blog/zehirsiz-aracisiz-kolektif-gidamizin-sorumlulugunu-aliyoruz/

http://www.bugday.org/blog/gudulde-nasil-bir-donusum/

http://www.bugday.org/blog/gudulde-gida-topluluklariyla-agroekolojik-donusum-neden-gerekli-ve-neler-yapabiliriz/

  • Topluluk destekli ekolojik üretimin Tahtacıörencik köyü ve Güdül ilçesi ölçeklerinde teşvik edilmesi: Derneğin koordinasyonundaki Tahtacıörencik Doğal Yaşam Kolektifi (TADYA: https://tahtaciorencik.org/) aracılığıyla, bölgenin atalık tohumlarının tespiti, korunması ve çoğaltılması, yerel ırklarla geleneksel hayvancılığın teşviki, köylülerin işlenmiş ürünlere yönlendirilmesi ve üretiminin topluluk-destekli tarım modeliyle desteklenmesi.
  • Ulusal ölçekteki etkinliklere katılım: 2012’den bu yana yurt genelinde tohum takas şenliklerine katılım, 2014 ve 2015’te Ankara Ekolojik Yaşam ve Toplum Günleri’nde sunum ve köyde bir “gerçek gıda” buluşması. 2016 ve 2017’da İstanbul’da Gıda Toplulukları Çalıştaylarına katılım. 2 Aralık 2017’de Ankara Kalkınma Ajansı’na, üretici Yunus Çevik’in de katılımıyla bir sunum.
  • Çiftçilere yönelik eğitimler: Buğday Derneği öncülüğünde yürütülen Tohum Takas Ağı projesi birinci (Ocak 2013) ve ikinci (Ocak 2014) çiftçi eğitimine yedi üretici ile katılım. 12-13 Mayıs 2018: Ankara Kalkınma Ajansı, Güdül Belediyesi, İlçe Tarım Müdürlüğü ve MA Eğitim Tasarım Danışmanlık işbirliğiyle, Güdül çiftçilerine yönelik Permakültür ve Agroekoloji Eğitimi.
  • Kırsal turizm/çiftlik turizmi faaliyetleri: 2013-2018 arasında Tahtacıörencik Köyü ve çevresinde TDT tabanlı 35’ten fazla turun organizasyonuna katkı. 11 Nisan 2017: Ankara İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün Ankara Trekking Rotaları Tanıtım Toplantısına katılım ve bir sunum.
  • Doğa-dostu  üretim faaliyetlerinde yeşil enerji teknolojilerine dönüşümü sağlayacak örnek uygulamalar yapılması ve eğitimler düzenlenmesi.
  • Uluslararası ağlara ve etkinliklere katılım: 2016’dan bu yana Akdeniz Agroekoloji için Yerel Dayanışma Ortaklıkları Ağı içindeki çalışmalara aktif katkı; 5-8 Ekim 2017’de ağın Ankara Öğrenme Yolculuğu’nun organizasyonu. 2016’dan bu yana, FAO Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı öncesi Sivil Toplum İstişare Toplantılarına katılım. 9-11 Kasım 2018’de Uluslararası Topluluk Destekli Tarım Ağı’nın (URGENCI) Selanik’teki “CSA Beyond Borders buluşmasına” (Uluslararası sempozyum, Avrupa ve Akdeniz Ağları buluşmaları ve URGENCI genel kurulu)  katılım ve Türkiye heyetinin koordinasyonu.

X
X